lördag 25 november 2017

En vecka med poesi...

Hur många av er gör era känslor till poesi? Det handlar ju om att vara i kontakt med sina känslor. Det är det vi i åk 6 har gjort under vecka 47, nämligen att tolka sina egna men också andras känslor med hjälp av dikter.

Cirkelmodellen
Jag introducerade uppslaget Poetisk text med en bild av ett konstverk av Alexandr Milov ”Love” (Kärlek). Eleverna fick tolka bilden och förknippa den med olika känslor. 

Det väckte många diskussioner om det som är bekant och vad som är nytt. På det viset kopplades syfte och mål till elevernas förkunskaper.
Jag gick igenom målen Läsa, Skriva och Tala för kapitel och gav konkreta exempel på det som eleverna behöver kunna.

Jag visade en dikt, ”Flykten valde oss ”på digital storbild och läste den för klassen. Eleverna fick sedan läsa dikten för sig själva och därefter arbeta i par och berätta för varandra hur de upplevde den. Jag samlade ihop eleverna och vi diskuterade om vad dikten handlade om och vilka känslor och tankar den väckte. Innehållet i texten väckte jättestarka känslor och de bästa diskussionerna vi någonsin har haft. Föräldrar era barn är superduktiga att prata om känslor!

Under vecka 48 kommer vi att arbeta med olika typer av poetiska texter bland annat poetiska texter som rimmar.

I matematik blev det fortsatt arbete med bråk i blandad och enklaste form samt addition och subtraktion med bråk. Det är en del elever som har lite svårt med addition och subtraktion av bråk och därför är det jätteviktigt att man övar så att man inte glömmer bort. 

I So jobbar vi med religion och eleverna fick titta på en film om världsreligionerna. Eleverna delades upp i olika grupper och jobbade med de olika gudarna inom hinduismen.

No/Att bygga ett fordon
I No fick eleverna i uppdrag att planera, konstruera, bygga ett fordon som ska sedan presenteras och marknadsföras på en mässa. Det ska bli kul att testa bilarna och få höra elevernas reflektioner över arbetet.

I engelska fortsätter vi med A delen i nationella proven samtidigt som eleverna jobbar med sina texter om superhjältar.

Viktigt:

Föräldrar, se till att ni sjukanmäler era barn till Dyar i expeditionen innan kl.8.30 varje dag. All frånvaro måste registreras helst innan första lektionen börjar. Det är jättemånga föräldrar som skriver till mig långt efter lektionen har börjat. 

Ni måste förstå att jag inte kan ta från lektionstid för att registrera frånvaro.

Det är en del föräldrar som varken informerar mig eller skolan. Ni måste förstå att det är viktigt att göra det för att annars är det ogiltig frånvaro som gäller.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu är det bara två dagar kvar innan vi skiljs åt… Det är otroligt hur fort tiden går! De flesta av eleverna har jag haft sedan åk ...