tisdag 19 december 2017

Ny lärplattform - IST Lärande








Sigtuna kommuns grundskolor och grundsärskola går över till en ny lärplattform. Plattformen heter IST Lärande och ersätter Infomentor som vi lämnar till årsskiftet.
IST Lärande är i grunden samma system som våra andra befintliga elevadministrativa system där man som vårdnadshavare har tillgång via Dexter. Det innebär att vi nu samlar all elevinformation så som omdömen, betyg och frånvarohantering i samma system.

I Dexter kan man som vårdnadshavare precis som tidigare se resultat från nationella prov, betyg, schema samt registrera och se frånvaro. Från och med nu kommer man även till lärplattformen IST Lärande via Dexter.
Inloggning Inloggning sker precis som tidigare via skolportalen på www.sigtuna.se/skolportalen

Om IST Lärande
I IST Lärande kan man följa sitt/sina barns lärande. I systemet finns olika aktiviteter som syns för vårdnadshavare vartefter lärare publicerar dem. Dessa är:
Planering och bedömning

Aktuella pedagogiska planeringar. I dessa beskriver läraren undervisningens upplägg med syfte, innehåll och kunskapskrav. Till planeringen görs bedömningar som är avstämningar av hur det går för barnet i förhållande till målen för undervisningen.

Omdöme
Samlat omdöme av barnets kunskaper inom ämnet under innestående termin.

Utvecklingssamtal IUP
Samlad kunskapsöversikt för barnet i all ämnen samt dokumentation av utvecklingssamtal och den framåtsyftande Individuella Utvecklingsplanen.
Extra anpassningar och Åtgärdsprogram

I IST Lärande finns i tillämpliga fall även den specialpedagogiska dokumentationen i form av Extra Anpassningar och Åtgärdsprogram.
Videoresurs
Här finns en instruktionsvideo med en genomgång av vad man ser och hur man navigerar i IST Lärande som vårdnadshavare.
www.youtube.com/watch?v=nU9y2jZAuPA&list=PLWpjeKGe-WkTk3Sa-2ObIiuM3zeILZKlj


måndag 18 december 2017

Vecka 50-51


Och det är bara två dagar kvar för oss i vår gamla skola...

Oj, vad tiden går snabbt och ändå mycket vi har hunnit göra.

Vecka 50 har varit en bra vecka, vi har haft mycket att göra och jobbade för fullt med det sista. Eleverna hade prov i religion och No/rörelse och konstruktion. Vi avslutade kapitel tre i matematik boken med en till genomgång och diskussioner i grupper och i helklass. Efter det introducerade Carina och jag bingel för eleverna.

Obs! det är jätteviktigt att era barn övar matte på bingel under jullovet. Bingel är en digital övärld/hjälpmedel där eleverna får träna sina färdigheter i matte på ett roligt och motiverande sätt. Bingel är individ anpassad och med det menar jag att programmet anpassar sig till elevernas prestationer. Dessutom så är bingel kopplad till våra läromedel och framförallt matte.

 I fredags var det dags för lite avkoppling. Vi avslutade vår sista vecka med en fest för alla oss på mellanstadiet. Det var verkligen jättekul.
Idag måndag, packade vi det sista inför flytten till nya skolan.
Imorgon tisdag kommer vi jobba med bingel och sammanfatta och utvärdera hela terminen.

På onsdag är det dags för en liten fest för mig och mina elever. Eleverna får gärna ta med sig något hemifrån om de önska sig det.
Sedan är det julavslutning kl.17.30 på skolgården och det är viktigt att alla är där! Jag skulle vara väldigt tacksam om vi samlas kl.17.15 i klassrummet för att avsluta terminen tillsammans. Efter det går vi ute, rektorn ska hålla tal och vi avslutar med lite sånger.

Obs! Jag skickade ut ett brev angående flytten! Mycket viktigt att ni läser detta!
Vi ses på onsdag!

Jag önskar alla en fortsatt trevlig dag!

fredag 15 december 2017

Information om flytten till nya skolan, jullovet och skolstarten den 9 januari 2018

Till elever och föräldrar på Centralskolan
Terminen närmar sig sitt slut och jag har löpande skrivit på bloggen information om vad som händer på nya skolan, flytten och lite datum. Här kommer en mer detaljerad information som är VIKTIG och ska läsas av alla.

Före flytten 18-19 december
Alla kläder och alla personliga saker ska tas hem. Ta med en påse eller väska om det är mycket kläder som finns här. Det som finns kvar på hyllor, lådor eller på annat ställe på skolan kommer att slängas.
Alla elevernas läroböcker, Ipad och material mm. kommer att packas i kartonger och flyttas till rätt ställe på nya skolan.

20 december
Välkomna på avslutningen på Skolgården kl 17.30. Vi kommer att vara framför Gula huset. Sista dag för att hämta kvarglömda kläder är också onsdagen den 20/12 innan avslutningen Sen kommer de att skänkas bort/slängas. Inga klasser har återsamling i klassrummen efter avslutningen på skolgården.
21 december – 5 januari

Under jullovet kommer all fritidsverksamhet vara på Tingvallaskolan. Kom ihåg att i god tid berätta om ditt barn kommer att vara frånvarande (och har anmält att ni ska vara närvarande) Info om Jullovsfritids har lämnats ut till alla som har fritids.
8 januari 2018
Skola och Fritids är stängt. All personal förbereder inför att vi ska öppna nya Centralskolan.

9 januari kl 09.00 börjar vi på nya skolan
Invigning för våra elever sker på Skolgården framför nya skolan. Ni kommer att se var vi ska vara då ni kommer. Den dagen kommer alla elever få en rundvandring och bli bekanta med sin nya skola. Vi kommer att sluta den dagen enligt schemat, men innehållet kommer att variera. Det är många nya rutiner som vi alla ska lära oss, och vi börjar direkt när vi kommer.
Nya Centralskolan är en SKOFRI skola, vilket innebär att ingen har utomhusskor på sig någonstans, varken i trappor, matsal eller i några rum inomhus på skolan. Det kommer att finnas tydliga skogränser. Vi rekommenderar innetofflor (ej gympaskor, då det lockar till att det blir spring) För tryggheten och studieron så är det utomhus som vi springer och leker högljutt.
För dig som har morgonfritids kommer vi att öppna kl 06.30. Ni ska söka upp entré K, vilken kommer att vara ingång för de som har morgonfritids. Personal kommer att ta emot er och visa er tillrätta.
Första dagen tar du med dig…
·         Extrakläder som är rena, om du har behov av det. Det kommer att finnas ett litet fack med lucka där varje elev kan ha sina extrakläder. Vill du ha med en liten tygpåse med extrakläder går det också bra. Det ska då stå namn på påsen.
·         Vi rekommenderar att eleverna har ryggsäck att förvara sina skolsaker i som ska mellan hemmet och skolan. Med ryggsäck kommer det att vara lättare att gå i trapporna och hålla reda på sina personliga ägodelar.
·         Vi rekommenderar också att eleverna har innetofflor (ej gympaskor). Skolan är skofri för alla som vistas där, men det kan ändå vara skönt att ha något på fötterna.

Fritids
Fritids för Förskoleklass och åk 1 är på plan 1 och Fritids för åk 2-6 är på plan 2. Det finns ett samlingsrum för Fritids på varje våning, men vi kan använda alla rum i verksamheten.
Klockan 16.30 kommer vi att slå ihop avdelningarna och hämtning på Fritids sker också vid entré K. Alla föräldrar som hämtar sina barn på fritids SKA gå in och möta sitt barn. Detta gör vi för att det ska vara säkert och tryggt.

Våra entréer och trapphus
På måndagar öppnas dörrarna 8.50 och på tisdag- fredag 8.00. Lektionerna och schemat är lika som det nu är med start 9.00 på måndagar och 8.10 tisdag-fredag. Klasserna har en specifik entré där de ska gå in. Alla elever har en bestämd plats för sina skor på nedre plan i groventrén, och en särskild plats för kläder och väskor i kapprum som finns på varje våningsplan.
Entré J             Åk 6 och grundsärskolan
Entré K            2A, 3A, 3B och 5A samt morgonfritids 6.30-7.45 och kvällsfritids 16.30-18.00 då vi har öppet en avdelning.
Entré L            Fskl B, 1A, 4B
Entré M           Fskl A, 1B, 4A
  
IST Skola
Vi har en ny lärplattform som heter IST Skola. Se separat information om HUR du gör för att få information om ditt barns lärande och utveckling. Omdömen skrivs för elever i åk 1-6 och för de elevledda samtalen från förskoleklass-åk 6.

Den 17 januari kl 14.00 är det Stor invigning av nya Centralskolan
Alla är hjärtligt välkomna. Vi kommer att ha ett ordnat program i matsalen med pampig invigning och talare som vill önska oss lycka till. Alla elever på skolan kommer att göra något (hemligt ännu så länge). Alla besökare, politiker, särskilt inbjudna och föräldrar kommer att få möjlighet till en guidad rundvandring, som elever kommer att hålla i. Programmet och inbjudan kommer i Sigtunabygden och på allas Bloggar såklart.

Försäljning av möbler och annat som varit på gamla Centralskolan
Vi kommer att lämna en del bord, stolar, skåp och andra möbler kvar på gamla skolan. Det gäller även många böcker och en del material/verktyg i slöjdsalar som vi inte kommer att ta med. Det finns också gamla planscher, tavlor mm från gamla skolan som har sparats genom åren, kanske finns något som kan loka ditt intresse och kan ha ett värde för dig. Så passa på att fynda!!!
Vi har fått lov att sälja det som vi kan. Pengarna vi får in kommer att gå till Elevrådet, som bestämmer vad vi ska göra för det.
Vilka datum vi kommer att göra det är inte helt klart ännu, men vi återkommer så fort vi vet det. Ni kommer att få mer info på bloggen.

Uppdatering och eventuella ändringar på http://nyacentralskolan.weebly.com på Rektors sida

Varmt välkomna!!!
Carola och all personal på Centralskolan

måndag 11 december 2017

LUCIA

Hej alla föräldrar!

På onsdag den 13/12 kl. 10.00 är det dags för Luciafirandet. V ses i biokällan/forumet.

Välkomna!


fredag 8 december 2017

HOUR OF CODE

Idag blev det kodning för oss på mellanstadiet.
Det var superroligt att få se elevernas intresse och delaktighet samt välbehövlig och givande att avsluta veckan med programmering. 

Vi börjar närma oss jullovet….

och inte bara det med tanke på att det är bara 8 skoldagar kvar för oss i den gamla
skolan. Flytten till den nya Centralskolan är efterlängtad av alla!

Det är mycket som har hänt under veckan. Vi har bland annat haft koll på NO/ rörelse och konstruktion samt mattetest på kapitel 3 Bråk, procent och proportionalitet.
Många genomgångar i matte både i små och stora grupper. Trots detta så är det ganska många elever som har haft svårt med kapitel tre och behöver verkligen träna.

Ibland kan jag känna att en del elever törs sig kunna allt och frågar aldrig efter hjälp trots att läraren tjatar och tjatar att de alltid ska fråga för deras egen bästa. Alla kan göra fel men tyvärr så är det en del som inte lyssnar. Resultatet blir inget bra och då blir man besviken att man inte tidigare frågat när man behövt hjälp.

I åk 6 finns det inte någon tid att spendera, varje minut och lektionstillfälle är guld värd. Det gäller att veta varför det är viktigt med skolan, att kämpa och alltid fråga när man inte förstår.

Det har varit oerhört många frågor kring betyg och det är typisk att det blir så på slutet. Jag brukar alltid påminna eleverna att betyg är viktigt men att man verkligen lär sig nått nytt innan man lämnar skolan är ännu viktigare.

 Jag vill att mina elever ska kunna saker vi har gått igenom även efter och inte bara när de har prov. Som ni förstår, har det varit många diskussioner hos oss i åk 6.

Av er föräldrar så vill jag gärna att ni prata med era barn. Man får inte heller glömma att det är mycket som händer i kroppen när man är tonårig! Fråga de hur det går i skolan, vad de har lärt sig, om det är något de har svårt med och hur de vill ha hjälp med det. Ingen kan ju bättre era barn än er själva. Hör av er till mig sedan och jag från min sida kommet att göra mitt bästa för att hjälpa de!

Tänk också på, att samarbetet mellan skolan och hemmet är superviktig både för oss vuxna men framförallt eleverna, då känner de sig tryggare. Ge era barn det uppmärksamhet de behöver, barn vill känna att de har en mottagare.

Jag vill även notera att vi har jobbat väldigt mycket med grammatik om stam och ändelse, gick igenom haikudikter och dikter med upprepningar samt analyserat en hel del dikter.

Det är mycket som händer under vecka 50. Vi kommer att läsa om poetiska texter i obunden form. I matte kommer jag ha en extra genomgång på kapitel 3 för de elever som behöver extra hjälp. Tillsammans med Carina Davidson kommer vi att dela upp eleverna som vi även tidigare har gjort.

 På måndag den 11/12 kommer eleverna att ha SO prov om buddhismen. Jag planerar även på att sammanställa lite uppgifter från matteboken och kolla hur mycket som eleverna kommer ihåg. Förhoppningsvis blir det under nästa vecka annars får det bli i början av vt-18.
I engelska fortsätter vi med nationella provet.
Sedan är det städning, packning och en liten överraskning till eleverna som jag inte kan avslöja än.

Viktigt:
Föräldrar se till att ni anmäler frånvaro när era barn är borta från skola.
På torsdag nästa vecka vill jag ha in alla Ipad. Se till att barnen inte glömmer dem hemma.

Jag återkommer till er med information angående Lucia den 13/12.

fredag 1 december 2017

December är redan här…


och de är bara 23 dagar kvar till julafton.

Vecka 48 har varit en väldigt bra vecka. Vi har jobbat med olika typer av dikter som bland annat dikter dikter skrivna i bunden form. Det har också varit en vecka med mycket grammatik träning, vi har fått öva på dubbelteckning samt stavning.

I matematik jobbade vi med olika problemlösningar samt hade en till kort genomgång om bråk i blandad form, enklaste form, prishöjning och prissänkning och proportionella samband.

I No fick eleverna presentera sina bilar samt testa dem. NTA-lådan ska lämnas in nästa vecka. Under vecka 50 kommer eleverna göra ett prov som handlar om rörelse och konstruktion.

I So jobbade vi med hinduismen och avslutade veckan med ett prov.

I engelska fortsätter vi med nationella proven även under vecka 49 och 50. Eleverna har även fått träna på gamla nationella prov vilket de tyckte var jättespännande.



tisdag 28 november 2017

En inkluderande lektion...

en lektion där alla mår bra.

Åh" vilken bra svenska lektion vi i åk 6 har haft idag."

 Vi började dagen med
att gå igenom schemat, sedan jobbade vi med grammatik och dubbelteckning. Vi läste och tolkade olika  dikter som rimmar.

Vi avslutade lektionen med en utvärdering på tavlan. Alla elever nämnde att det bästa var att alla fick arbetsro.
Det resulterade med att varje grupps bord fick en stjärna.



Ha en fortsatt bra dag!

lördag 25 november 2017

En vecka med poesi...

Hur många av er gör era känslor till poesi? Det handlar ju om att vara i kontakt med sina känslor. Det är det vi i åk 6 har gjort under vecka 47, nämligen att tolka sina egna men också andras känslor med hjälp av dikter.

Cirkelmodellen
Jag introducerade uppslaget Poetisk text med en bild av ett konstverk av Alexandr Milov ”Love” (Kärlek). Eleverna fick tolka bilden och förknippa den med olika känslor. 

Det väckte många diskussioner om det som är bekant och vad som är nytt. På det viset kopplades syfte och mål till elevernas förkunskaper.
Jag gick igenom målen Läsa, Skriva och Tala för kapitel och gav konkreta exempel på det som eleverna behöver kunna.

Jag visade en dikt, ”Flykten valde oss ”på digital storbild och läste den för klassen. Eleverna fick sedan läsa dikten för sig själva och därefter arbeta i par och berätta för varandra hur de upplevde den. Jag samlade ihop eleverna och vi diskuterade om vad dikten handlade om och vilka känslor och tankar den väckte. Innehållet i texten väckte jättestarka känslor och de bästa diskussionerna vi någonsin har haft. Föräldrar era barn är superduktiga att prata om känslor!

Under vecka 48 kommer vi att arbeta med olika typer av poetiska texter bland annat poetiska texter som rimmar.

I matematik blev det fortsatt arbete med bråk i blandad och enklaste form samt addition och subtraktion med bråk. Det är en del elever som har lite svårt med addition och subtraktion av bråk och därför är det jätteviktigt att man övar så att man inte glömmer bort. 

I So jobbar vi med religion och eleverna fick titta på en film om världsreligionerna. Eleverna delades upp i olika grupper och jobbade med de olika gudarna inom hinduismen.

No/Att bygga ett fordon
I No fick eleverna i uppdrag att planera, konstruera, bygga ett fordon som ska sedan presenteras och marknadsföras på en mässa. Det ska bli kul att testa bilarna och få höra elevernas reflektioner över arbetet.

I engelska fortsätter vi med A delen i nationella proven samtidigt som eleverna jobbar med sina texter om superhjältar.

Viktigt:

Föräldrar, se till att ni sjukanmäler era barn till Dyar i expeditionen innan kl.8.30 varje dag. All frånvaro måste registreras helst innan första lektionen börjar. Det är jättemånga föräldrar som skriver till mig långt efter lektionen har börjat. 

Ni måste förstå att jag inte kan ta från lektionstid för att registrera frånvaro.

Det är en del föräldrar som varken informerar mig eller skolan. Ni måste förstå att det är viktigt att göra det för att annars är det ogiltig frånvaro som gäller.



måndag 20 november 2017

Välkomna på information och föräldrasamråd om nya Centralskolan onsdagen den 22 november kl 17.30 i personalrummet

Välkomna till informationsmöte och föräldrasamråd om nya skolan! 

Vi börjar närma oss flytten till nya skolan. Det ska blir otroligt spännande och elever och pedagoger ser verkligen fram emot det.
Vi har förberett oss på olika sätt under ett par år och nu är det äntligen dags!

Onsdagen den 22 november kl 17.30 är det informationsmöte. Du har då möjlighet att ställa alla frågor du har inför flytt eller om skolan.
Vi planerar att vara i personalrummet på nedre plan i stora skolhuset. Blir vi väldigt många så "flyttar" vi upp till matsalen.

Mer info kommer också att komma till er på bloggen och på klassernas bloggar.

Varmt välkomna!

Carola

fredag 17 november 2017

Vecka 46 har gått i en rasande fart!

Oj, vad tiden rinner iväg. Nu är det inte långt kvar på terminen, otroligt att vi redan närmar oss jullovet.

Vecka 46 har varit en händelserik vecka, vi har haft fullt upp med nationella proven och snart blir vi klara med A-delen i svenska och matematik.

I svenska gick vi igenom jämförande faktatexter och lärde oss massor om viktiga 
jämförelseord som man ska ha med i sina texter. Eleverna har börjat skriva klart sina faktatexter och under vecka 47 blir det redovisningar. 

I måndags den 13/11 startade  barnboksveckan. Vi på mellanstadiet uppmärksammade detta med gemensamt läsning  i korridoren.  

I matematik började vi med kapitel 3 Bråk, procent och proportionalitet. Vi börjar alltid ett nytt kapitel genom att gå igenom det vi redan kan. Efter diskussionen i helklass hade jag en genomgång där jag bland annat gick igenom målen för kapitel 3 och gav exempel på uppgifter med bråk, procent och proportionella samband. Vi fortsatte med  vårt grupparbete och EPA där eleverna tränade sin förmåga att resonera.

I SO avslutade alla sitt arbete med 1800-talet och fick göra ett förprov på religion. Mickael gick igenom betygskriterierna   och eleverna  reflekterade över sina   resultat.

I NO jobbade alla med friktion och luftmotstånd. Eleverna tittade även på en film som de tyckte var jätteintressant.

I engelska  jobbar eleverna med sina  berättelser om superhjältar. Vi har även börjat med  den muntliga delen i nationella  och  fortsätter med  det även under  nästa vecka. 

Vi avslutade veckan med  roliga aktiviteter som bland annat gåtor och en utvärdering som väckte många frågor och resulterade med viktiga diskussioner.

Viktigt:

På måndag den 20/11 är det skridskor. Sexorna åker skridskor mellan kl.12.00-13.30.

Några bilder av  dagens  lektioner :) 



fredag 10 november 2017

Hej….


Hoppas att alla har haft ett bra höstlov, jag märkte att eleverna var utvilade och peppade inför en ny vecka.

Det är mycket som har hänt under vecka 45.  Vi har börjat med A delen i nationella proven i matematik och svenska och hittills har det gått bra.

Jag och Carina Davidson har delat upp eleverna i nya mindre grupper vilket gör att samarbetet sker på ett mer bättre och naturligare sätt.

I NO byggde eleverna ett fordon med propeller efter en teknisk ritning. Syftet är att de ska komma fram till hur luften kan användas för att driva ett fordon framåt.

I matematik har eleverna jobbat klart med kapitel 2 skala, volym och cirkel och har även haft test. Alla elever gjorde några enstaka fel men det gick bra för majoriteten. Under vecka 46 kommer eleverna jobba i sina grupper och gå igenom det som gick mindre bra.

I svenska har vi mest jobbat med nationella proven men också faktatexter. Under vecka 46 kommer eleverna få skriva egna faktatexter som ska sedan redovisas för klassen.

engelska fick eleverna i uppdrag att skriva en text om superhjältar. Det har varit jätteroligt för alla att fantisera och komma fram till en egen superhjälte som representerar de själva.

I SO har det varit mycket arbete i par. Eleverna fick i uppgift att göra egna filmer som bland annat handlar om hur barn, kvinnor och arbetarna hade det under 1800-talet jämfört med idag.

Snart är det dags att flytta in i den nya skolan vilket alla vi, personal och elever ser framemot. Det känns som en belöning för oss alla, eller som eleverna säger en generös julpresent. Det intresset gör också att det är jämt diskussioner om hur vi på bästa möjliga sätt ska se till att alla trivs och har det bra i den nya skolan. 

Det var något eleverna fick också diskutera om på elevrådet. Alla vill ha matro och en trevligare matsal när de sitter och äter. Men gör man alltid det man säger? Det är en fråga som alla elever har funderat över och jobbat med på Centralskolan.
  
Snart är det helg, efter en fullspäckad och bra vecka  kan man med bra samvete  villa och ha det skönt.

Trevlig helg alla!






fredag 27 oktober 2017

Snart är det höstlov...


ett lov många ser fram emot.  Den här veckan har varit en bra vecka. I måndags hade vi genomgång om matematiska prefix. Eleverna fick sedan arbeta i par och skapa egna memory kort som handlade om volym. Vi avslutade lektionen med memory spel vilket alla tyckte var superroligt.

Torsdagen var en väldigt bra dag då  vi hade tre matematiklektioner där vi arbetade extra mycket med problemlösningar och genomgångar i helklass. Eleverna redovisade även sina lösningar på tavlan och resonerande över deras tänkande.

Resten av veckan jobbade alla både enskilt och i grupper. Viktigt att betona att denna termin är det extra stort fokus på samarbete och därför har eleverna delats i olika lärgrupper. De förväntas kunna samarbeta och visa KRUT genom att lyssna och respektera varandra. De som visar den förmågan tjänar på stjärnor, efter 5 stjärnor blir det belöning. 

I svenska avslutade vi med kapitel 1 berättande texter och alla elever redovisade klart sina noveller. Samtidigt tränade vi på förmågan att argumentera. Veckan efter lovet kommer vi att börja med faktatexter.

I engelska gjorde alla klart sina grammatikfilmer samt fått förbereda sig en del inför de nationella proven.

I SO har Mikael haft genomgång med eleverna om 1800-talet. Det blev massor med intressanta diskussioner utifrån bilderna Mikael visade upp för eleverna.

I NO blev det många diskussioner runt energin. Eleverna fick i uppdrag att sätta sina standardfordon i rörelse med hjälp av gummisnoddar.
Målet var att utforska och sedan diskutera hur energi lagras i en gummisnodd för att driva ett fordon.


Viktigt:
De elever i åk 6 som ska ha lovskola på måndag den 30/10 och fram till på onsdag den 1/11 börjar kl.9.00 och slutar kl.12.00. Lunch äter vi i skolan.  
Obs! det är inte alla elever i åk 6 utan bara de som jag och Carina har anmält.

Jag önskar er alla en trevlig helg och ett skönt höstlov!



fredag 20 oktober 2017

En bra vecka närmar sig sitt slut....


Vi har haft väldigt bra lektioner både individuellt och i grupper.  


I svenska fick eleverna skriva klart sina skräcknoveller och nästan alla redovisade för klassen.
Vilka duktiga författare alla är! Jag fick rysningar i hela kroppen av att lyssna när de läste sina texter.
Visst, så finns det en del som behöver omarbetas men alla är jätteduktiga av att följa den röda tråden.

I tisdags fick vi även besök av Carina Sterby vår SVA-lärare och eleverna fick fortsätta arbeta vidare med argumenterande texter. Vi tycker att eleverna jobbar väldigt bra i sina grupper och är duktiga på att bemöta varandras åsikter.

I matematik började vi med kapitel 2 Skala, volym och cirkeln. Alla elever fick göra en mattekoll och berätta lite kort om det de tidigare kunde. Vi fortsatte med en genomgång om skala och jag gick igenom målen för eleverna.  Vi avslutade lektionen med grupparbete och redovisningar på tavlan.

I tisdags delade jag och Carina upp eleverna i olika grupper. Carina visade upp en metod som alla elever bör kunna för att jobba med problemlösningar.  Alla elever fick ett uppdrag, två elever fick läsa upp en problemlösning, en elev fick rita något som passade ihop med problemlösningen och en elev löste problemlösningen på tavlan så att alla andra skulle ta del av varandras tänkande.
Det gav ju väldigt mycket tillbaks och alla fick ta del av varandras strategier.

Under SO lektionen fick eleverna tillbaks sina tester och fick i uppdrag av Micke att göra en självskattning.  Vi avslutade stormaktstiden med en repetition och eleverna tilldelades sina betyg.
Under två lektionstillfällen i onsdags och torsdags startade vi upp med en ny tidsperiod i historia, nämligen Frihetstiden.
Vi tittade på Mickaels genomgång på youtube och även läste i historia boken. Vi avslutade lektionen med att sammanfatta det vi lärde oss om frihetstiden och den gustavianska tiden samt en frågesport. 

Idag fredag, delade Mikael upp eleverna i olika grupper utifrån deras provresultat. En del elever fick några frågor att jobba enskilt med i en kvart. Sedan fick eleverna jobba i par och resonera över deras svar. 

Resten av eleverna fick repetera några viktiga saker som de hade svårt med om stormaktstiden.
Sedan fick eleverna läsa om viktiga personer under frihetstiden och även skriva ner information om dessa som de sedan skulle använda för att skriva en faktatext om personerna.

I engelska avslutade eleverna deras grammatikfilmer och nästa vecka kommer en del elever att redovisa.

Vi avslutade veckan med en utvärdering där eleverna fick berätta hur det hade gått. Alla hade väldigt bra saker att säga om.

Viktigt:
Jag ser fortfarande en del elever som stannar kvar efter skolan och vistas på skolgården. Inte ok!

Föräldrar, glöm inte att sjukanmäla era barn för varje dag de blir borta från skola.

Glöm ej att det är simskola varje torsdag för de elever som inte kan simma. 










fredag 13 oktober 2017

Intensivt arbete under SO lektionen







Så var det fredag igen...


Nu är det bara två veckor kvar fram till höstlovet. Det är skrämmande hur fort tiden går. Vecka 45, alltså veckan efter lovet börjar vi med de nationella proven, därför är det extra viktigt att eleverna effektivt jobbar och känner att de lyckas med deras uppsatta mål.

Vecka 41 har varit en bra vecka, väldigt mycket som vi missade fick vi ta om och jobba klart med.

I svenska jobbade vi med att skriva en gemensam skräcknovell med hjälp av ett berättelseansikte som är en tankekarta i form av ett ansikte som hjälper eleverna att planera skrivandet av sina berättelser. Våran text fick hetta Bakom dörren. 

Fråga gärna era barn om våran skräcknovell och be de berätta för er vad den handlar om,på det sättet hjälper ni de att öva sin förmåga att samtala och förklara det de jobbar med i skolan. 

Nästa steg blir att eleverna ska skriva en egen skräcknovell som de ska sedan redovisa i klassen. Att jobba utifrån cirkelmodellen har varit väldigt givande för alla.

I matematik bestämde jag mig att avsluta med kapitel 1 de fyra räknesätten. Vi kan inte jobba med ett kapitel i två månader. Jag har ju tidigare nämnt att man inte behöver jobba med alla uppgifter på vartenda sidan i boken utan jobba med det som man känner sig osäker med.

I torsdags avslutade vi med test på kapitel 1 och sedan diskussioner i olika grupper. Eleverna fick diskutera alla uppgifter och delge varandra deras tankar och idéer. Det var bra att alla fick visa hur de tänkte runt de olika uppgifterna samtidigt som elever som hade svårt fick ta del av andras kunskaper och tänkande. Sist blev det diskussion i helklass och eleverna fick visa olika strategier och metoder på tavlan kring problemlösningar. Det finns en del elever som hade svårt med förhöret och behöver träna extra mycket på det som inte gick bra. Be era barn visa er provet. 

I engelska fortsätter eleverna med sina filmer. Däremot fick alla en varning och jag bestämde mig för att stänga av kameran på alla elevernas Ipad då några har börjat med att ta bilder på sina kamrater och sedan skicka till varandra under lektionstid. Som ni förstår kan de inte använda Ipaden för att arbeta med det de behöver om de inte ta ansvaret över sina handlingar. Jag önskar mig att ni föräldrar pratar med era barn och påminner de att det är ett måste att följa skolans regler.

I SO har Mikael och jag gått igenom en ny uppgift som går ut på att eleverna ska träna sin förmåga att resonera i olika led om orsaker och konsekvenser under stormaktstiden.  Onsdagen var en bra dag då jag hade en till genomgång om hur man gör när man resonerar och vi avslutade med att eleverna resonerade över några orsaker och deras följder under stormaktstiden.

I NO har eleverna jobbat med uppdrag 5: Hur påverkar last? De studerade hur ett fordons läge och rörelse ändrades när man lastade det med olika vikt.

Viktigt:

Glöm ej simskolan varje torsdag, alla elever som ska simma på torsdagar måste ha simkläder med sig. De eleverna som inte simmade i måndags fick simma i torsdags istället. Kom ihåg att era barn måste kunna simma för att få betyg i ämnet idrott i åk 6.

Föräldrar, prata med era barn om reglerna i skolan. Alla måste ut till skolgården när det är rast och inte gömma sig inomhus. Det är absolut inte tillåtet att ta bilder på varandra och skicka runt, man kan man bli av med Ipaden. 

Efter varje avslutad dag i skolan ska alla elever som inte har fritids lämna skolan, ingen får vistas på skolgården.
Eleverna som ligger efter i matte men även de som inte gör det får gärna jobba matte hemma. Ha koll på era barn, fråga gärna de vad de har lärt sig, låt de berätta.


Viktigt med närvaron, man ska bara vara borta om man är sjuk eller har något viktigt mötte som bland annat läkartid. Jag får ibland höra att visa elever stannar hemma fast de inte är sjuka. 

Spela för man göra under helgerna om ni föräldrar tillåter era barn att göra det. Det finns varken tid att slösa eller förlora, era barn går i åk 6, alla måste förstå allvaret av att gå i skolan för sitt eget bästa. 


Nu är det bara två dagar kvar innan vi skiljs åt… Det är otroligt hur fort tiden går! De flesta av eleverna har jag haft sedan åk ...